In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Aktuális időszaki kiállítások

Zebegényi intimizmus - Válogatás Szőnyi István csendéleteket, meghitt szobabelsőket, valamint aktokat ábrázoló akvarell és gouache képeiből.

Megtekinthető:
2018. május 27.

Bővebben...

Gyűjteménytörténet

Szőnyi Istvánné Bartóky Melinda 1967 februárjában hunyt el. Leánya, Szőnyi Zsuzsa 1949 óta Olaszországban élt férjével, Triznya Mátyással. A frissen kapott olasz állampolgárságuk ellenére 1967-ben még nem volt útlevelük, a magyarországi beutazáshoz a hivatalok nehézkesen adták ki a szükséges engedélyeket. Elkéstek. Szőnyi Zsuzsa csak két nappal édesanyja temetése után ért haza. A család ügyvédje és a barátok azt tanácsolták, hogy fogadják el a Népművelési Minisztérium ajánlatát, mely szerint a zebegényi házból Szőnyi emlékmúzeumot csinálnak a bennlévő bútorokkal, képekkel együtt. Zsuzsa beleegyezett, így lényegében lemondott örökségéről, annak érdekében, hogy édesapja hagyatéka egyben maradhasson és a nyilvánosság számára hozzáférhető legyen. A múzeumalapítás előkészületinek megszervezésére Pátzay Pál szobrászművész kapott megbízást. A minisztérium utasítást adott a Magyar Nemzeti Galériának a házban található művek leltározására, a sérült darabok konzerválására. Az első állandó kiállítást Kisdéginé Kirimi Irén művészettörténész rendezte meg. Az ünnepélyes megnyitóra 1967. augusztus 18-án került sor.
Az eredeti elképzelés az volt, hogy az emlékmúzeum tartozzék a Galériához, végül a nemrég létrejött Pest megyei múzeumi hálózat tagintézménye lett. A szakmai felügyelet, a műtárgyak gondozása a Magyar Nemzeti Galéria hatásköre maradt, néhány főművet tartós kölcsönzéssel átengedtek a zebegényi kiállításnak. A megnyitó után a teljes grafikai kollekciót (több ezer darabot) elszállították a Nemzeti Galériába, csak 1973-ban kerültek vissza a Szőnyi házba.
A gyűjtemény leglátványosabb darabjai a táblaképek, melyek az állandó kiállításon tekinthetők meg, teljes keresztmetszetet nyújtanak Szőnyi életművéből. A kevés raktáron lévő darab a tematikus időszaki tárlatokon kerül időről-időre a közönség elé. A több ezer lapból álló grafikai anyag valóságos kincsesbánya. Az egyedi rajzok, az akvarellek, gouache-ok, rézkarcok az életmű kevéssé ismert részei. A raktár rejt néhány érdekes művet, mely még a Bartóky család hagyatékából került a házba, többek között Munkácsy Mihály egy fiatalkori rajzát Bartóky József édesanyjáról, Szulimán Jolánról. Egy-egy szép Lotz Károly, Mednyánszky László rajz mellett Szőnyi István művészbarátaitól, tanítványaitól kapott sok-sok grafika teszi gazdagabbá a gyűjteményt.