In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Aktuális időszaki kiállítások

Zebegényi intimizmus - Válogatás Szőnyi István csendéleteket, meghitt szobabelsőket, valamint aktokat ábrázoló akvarell és gouache képeiből.

Megtekinthető:
2018. május 27.

Bővebben...

Időszaki kiállítások 2009-ben.

2009. április 18. - június 7.
„Tisztelet a Mesternek” sorozat keretében Meggyes László (1928-2003) festőművész emlékkiállítása.
Szőnyi István egykori tanítványa, Meggyes László festőművész 1957-től a Szolnoki Művésztelep tagjaként az alföldi művészet szolnoki hagyományainak folytatója és megújítója volt. Zebegényi bemutatkozása során egy válogatást láthatott a közönség a gazdag életmű jelentős alkotásaiból.

2009. június 13. - július 26.
„Tisztelet a Mesternek” sorozat keretében id. Székács Zoltán (1921-1983) festőművész emlékkiállítása.
Id. Székács Zoltán 1945-ben végzett Szőnyi István tanítványaként, majd Varga Nándor Lajos tanársegédje volt. Ettől kezdve rendszeresen szerepelt kiállításokon műveivel Budapesten, vidéken és külföldön egyaránt. Témáit jórészt a Balaton, a Dunakanyar és az Alföld világából merítette, de jelentős számban szerepeltek a tárlaton a külföldi tanulmányutak során készített kompozíciók.

2009. augusztus 1. - szeptember 13.
„Tisztelet a Mesternek” sorozat keretében André Mészáros (1924-2005) festőművész kiállítása.
André Mészáros 1949-ben végzett a budapesti Képzőművészeti Főiskolán és ugyanebben az évben elhagyta az országot. 1951-től lakott Párizsban, ahol két évet végzett a Képzőművészeti Főiskolán, majd 1954-92 között építészeti tervezőként dolgozott. Rendszeresen szerepelt egyéni és csoportos kiállításokon, a zebegényi tárlat egy keresztmetszetet nyújtott a gazdag életműből.

2009. szeptember 19. - október 11.
„Festő a tájban” – A Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola és az Ifjúsági Művésztelep pályázati kiállítása a múzeumban.
Ez a tematika a képzőművészeti szabadoktatás kedvelt témájának, a festő és a táj kapcsolatának formai és tartalmi hatására utal. Harminc hallgató vett részt a pályázaton, a komoly összegű díjakat az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Láncz József, az Első Budai Művészellátó ügyvezető igazgatója ajánlotta fel, melyet kilenc hallgatónak ítélt oda a szakmai zsűri.

2009. november 7. - 2010. február 28.
„Egy raktár rejtett kincsei” sorozatban Egy mappa képei.
A Szőnyi múzeum gazdag gyűjteményében jelentős kollekció található a Szőnyi pályatársak és a tanítványok alkotásaiból is. Szőnyi 60. születésnapján, 1954-ben a tanítványok egy díszes mappával lepték meg a mestert, melyet saját műveikből állítottak össze. A többségükben jelentős szakmai életutat bejárt művészek fiatalkori alkotásain és a közzétett dokumentumokon keresztül a kor művészetszemléletébe is bepillanthattunk.